Stichting Groot Scholtenhagen

Sport- en recreatiepark

Volkspark


Het Scholtenhagenpark met vijver werd aangelegd door toenmalig eigenaar W.H. Jordaan in de periode 1886-1902. Samen met de vijver en omringende gazons vormt dit het oudste gedeelte van het landgoed Scholtenhagen dat door W.H. Jordaan werd nagelaten. Het parkje met wandelpaden, vijver, bos, houtwallen, lanen en een muziekkoepel en later ook kunstwerken en andere objecten, zijn in de afgelopen honderd jaar meerdere malen opgeknapt. Ook werd het park in 1996 opgefraaid met o.a. een loopbrug over de vijver.

In de loop der tijd werden er ook kunstwerken aan het Volkspark toegevoegd. De bekendste is de buste van W.H. Jordaan. De buste is gemaakt van brons en is geplaatst als eerbetoon aan de stichter van het Scholtenhagenpark. Het kunstwerk is gemaakt door de Engelse kunstenaar Norman Burkett.

Het kanon is gemaakt voor de viering van het 800-jarig bestaan van Haaksbergen in 1988. Twee van deze kanonnen sierden toen de ingang van de versierde Blankenburg. Een daarvan is later op verzoek van de Schutterij naar het Scholtenhagenpark verplaatst. 

Een ander kunstwerk staat weliswaar niet in het park bij 't Hagen, maar hoort toch op 't Scholtenhagen thuis. Het staat aan de 'poort' van het Scholtenhagencomplex, op de hoek Scholtenhagenweg / Eibergsestraat. Dit kunstwerk werd in het kader van Haaksbergen 800 jaar (1988) tijdelijk geplaatst. Later, na een opknapbeurt in 1992, werd besloten het te kopen. Het kunstwerk werd vervaardigd door Gerard Koopman en Frank Bolink uit Enschede.