Stichting Groot Scholtenhagen

Sport- en recreatiepark

Haaksbergse Revue Allo Jannao

Na veel omzwervingen heeft het revuegezelschap 'Allo Jannao' sinds 1984 haar eigen oefendomein op 't Scholtenhagen. In de voormalige kantine van de voetbalclub HSC'21 hebben zij nu hun eigen stek.

De voormalige kantine werd destijds als werkervaringsobject gebouwd door de leerlingen van de Ambacht School. Bovendien zorgde club ook zelf voor het benodigde materiaal. De stichting Groot Scholtenhagen was echter de juridisch eigenaar, maar verleende wel haar medewerking bij de overname van het gebouwtje aan het aan het revuegezelschap. Voor de Haaksbergse revue was het in erfpacht krijgen van het gebouw de oplossing van het jarenlange ruimteprobleem.

Het gebouw op de hoek van de Scholtenhagenweg en de afslag naar de kinderboerderij, werd na een interne verbouwing op 16 oktober datzelfde jaar officieel geopend door een van de oprichters van de revue; Alfons van Sark en de kleinzoon van de mede-oprichter Arnold Morsinkhof: Ronny Morsinkhof. Het gebouw kreeg de naam 'Klein Scholtenhagen'.

Om ook repetities in het gebouw te kunnen houden en daarnaast nog voldoende capaciteit over te houden voor het creeren van decors en het maken van kostuums moest het gebouwtje later worden uitgebreid. Het bestuur sloot in 1990 een lening af om zo het financiële plaatje rond te krijgen voor de uitbreiding van het gebouw met een extra verdieping. Het voorheen platte gebouw kreeg toen een puntdak.

Het revue-gezelschap 'Allo Jannao' werd een paar jaar na de oorlog(1948) opgericht. De initiatiefnemers waren Arnold Morsinkhof, Jan Noordink en Alfons van Sark. Onder leiding van de Enschedese regisseur Bert Mutter werden in 1949 de eerste voorstellingen in het St. Joseph-gebouw gegeven. In de zomer van 1961 brandde het St. Joseph-gebouw af en daarbij gingen ook alle rekwisieten, kostuums en decors van Allo Jannao verloren. Na deze tegenslag verhuisde het gezelschap naar de toneelzaal van Hotel Centraal aan de markt totdat de zaal in 1977 tot bowlingcentrum verbouwd werd. Daarna vonden de voorstellingen in sporthal 'de Els' plaats en ook werd er een paar keer uitgeweken naar een andere plaats. Maar toen Haaksbergen een eigen theater 'de Bouwmeester' kreeg werden de voorstellingen gespeeld in de Bouwmeester en later in het Theater de Kappen.

Website: http://www.haaksbergserevue.nl/