Stichting Groot Scholtenhagen

Sport- en recreatiepark

Muziekkoepel


In Haaksbergen is er nauwelijks een fraaiere entourage om muziek te maken dan de sfeervolle omgeving van het Volkspark in het Scholtenhagen. Toch wordt de muziekkoepel, naar de mening van het Stichtingbestuur, veel te weinig gebruikt.

De Haaksbergse Harmonie is een van de oudste gebruikers van het Scholtenhagenpark. De muziekvereniging van de firma Jordaan werd in 1894 opgericht en werd 'de muziek van Jordaan' genoemd. Niet lang daarna werd een tweede muziekvereniging opgericht. Het bleek al gauw dat er in Haaksbergen te weinig mogelijkheden waren om twee muziekkorpsen op de been te houden en in 1900 werden beide opgeheven. Enkele muzikanten van beide korpsen staken de hoofden bij elkaar en richtten een jaar later de neutrale muziekvereniging 'de Haaksbergse Harmonie' op.

De muziekinstrumenten werden geleverd door W.H. Jordaan en ook kregen ze van de Stichting Scholtenhagen een subsidie van honderd gulden.  In ruil hiervoor moest de vereniging vijf keer per jaar optreden in de muziekkoepel op het Scholtenhagen. 

In 1931 werd er een nieuwe muziekkoepel gebouwd omdat de andere te klein was geworden door het groeiend aantal mensen dat bij de Haaksbergse Harmonie was aangesloten. Tot 1972 trad de Harmonie minstens een keer per jaar op in de openluchtkoepel, dat was de voorwaarde die de gemeente had gesteld voor de jaarlijkse subsidie.  Op een gegeven moment is er evenwel een einde gekomen aan de bijdrage van de gemeente en van de Stichting Scholtenhagen, waardoor de Harmonie heeft gebroken met de jaarlijkse traditie. De muziekkoepel werd in de jaren hierna weinig gebruikt. Midden jaren '80 kreeg de koepel een flinke opknapbeurt. De gaten in de ovale achterwand werden gedicht, het dak werd waterdicht gemaakt en het geheel kreeg een likje verf.  Ook werd de muziekkoepel nog een keer opgeknapt voor het Europese Schutterstreffen. In 1994 werd het gebouw op de lijst van gemeentelijke monumenten geplaatst en thans is het een rijksmonument.